top of page
Gyakori szexuális problémák

A leggyakrabban feltett kérdéseitekre adott válaszainkból szemezgettünk. Elsősorban a gyakorlatban használható módszereket, javaslatokat olvashattok problémáitok megoldására.

Szexfüggőség

 

Az emberek gyakran hajlamosak használni ezt a kifejezést anélkül, hogy tisztában lennénk a szó valódi jelentésével. Egyéne válogatja azt, hogy mi számít normálisnak, elfogadhatónak a szexuális aktusok számát tekintve. Valaki számára a heti 1-2 alkalom tökéletesen megfelelő, míg van, akinek a napi 2-3 alkalom is kevés. Akinek magasabb az igénye a szexuális együttlétekre az nem jelenti azt, hogy szexfüggő vagy szexmániás. Ha valaki meg csak heti egyszer szeretne ágyba bújni a partnerével attól még nem frigid és nem is impotens. A partnerválasztásnál, nagyon fontos, hogy olyan partnert válasszunk, akinek körülbelül hasonló igényei vannak a szexualitás tekintetében és így elkerülhetjük a túlzott szexualitás, vagy éppen a túl kevés szexualitásból adódó problémákat, vitákat.


A szexfüggő számára a szexuális aktus egy kényszeres cselekvés, amit muszáj végrehajtania. Az aktust nem örömszerzés miatt hajtja végre, hanem mert nem bír ellen állni a vágynak. A betegek fizikai és lelki tüneteket produkálnak abban az esetben, ha nem tudják kielégíteni szükségleteiket. A szexfüggőknek minden gondolata a szex körül forog életükben a szexualitás mindennél előrébb való.  A szex függőség gyakran társulhat más függőségekkel, alkohol, drog, melyek csak növelhetik az esélyét a függő lelki, érzelmi és fizikai összeomlásának. Mindkét nemből kerülnek ki szexfüggők, de a férfiaknál gyakrabban fordul elő ez a betegség. Általában valamilyen gyermekkori trauma áll a hátterében vagy a szexuális fejlődésben bekövetkező rossz beidegződés. A szexfüggőséghez társulhatnak különböző parafíliák így előfordulhat olyan szexfüggők is, akik más személlyel való szexuális kapcsolat nélkül, függőségét maszturbálással vagy egyéb módon éli ki. Különböző terápiás módszerekkel és némely esetben gyógyszerekkel megfelelő módon lehet gyógyítani ezt a betegséget.

 Szexuális fantázia megosztása


„… Sajnos egyik nap beszélgettünk és elmondta, hogy neki vannak olyan fantáziái, hogy…, …ez egyre erősebb benne, és nem tudja, hogy ellen tud-e ennek a késztetésnek állni.”
A fantáziád megosztása kétélű dolog, mely mindenképpen óvatosságot igényel. Lehet, hogy te örülnél, sőt izgatónak tartanád, ha megtudod, hogy párod miről fantáziál. Viszont még bizalomteli kapcsolatban is előfordulhat, hogy féltékenység alakul ki belőle, sőt akár a szerelem, a kapcsolat végét is okozhatja. Mielőtt elmeséled legmerészebb fantáziáid, gondold át hogyan fog ez párodnak esni. Először érdemes olyan fantáziát megosztanod kedveseddel, amelyben ő szerepel. Ha fantáziádat megosztod pároddal, valószínűleg ő is ugyanezt teszi majd. Pozitív fogadtatás esetén fokozatosan beavathatod mélyebb képzelgéseidbe. Amennyiben elutasítja, semmiképpen ne kényszerítsd olyanra, amit nem szeretne. Keressetek olyan szexuális fantáziákat, játékokat, melyet mindketten örömmel kipróbálnátok. Ha bizonyos álmokat, vágyakat a gyakorlatba is sikerül megvalósítani, akkor ezzel meg tudjátok színesíteni párkapcsolatotokat. A fantáziáitok, álmaitok mélyebb lelki tartalmakat is felszínre hozhatnak, így érdemes ezeken elgondolkodnotok, sokat segíthetnek önmagatok megismerésében, párkapcsolatotok jobbá tételében. Nyugodtan fantáziáljatok, de véleményem szerint vannak dolgok, amiket jobban tesztek, ha sohasem próbáltok ki. Szexpraktikák/Szextippek Fantáziabörze című cikkünkben további ötleteket találsz. A témával kapcsolatosan ajánljuk még a Szexpraktikák/Szexuális segédeszköz ajánló rovatunk Szex társasjátékokkal foglalkozó cikkét.

Nem jutok el az orgazmusig

 

Sokszor nem derül ki a hölgyek hozzám írott leveleiből, hogy csak jelenlegi párjával, vagy előző partnereivel sem tud eljutni az orgazmusig, vagy egyáltalán nem élt még át orgazmust. Aztán felszínre kerül, hogy maszturbálással, petting során már volt részük gyönyörben, ésők arra gondolnak, hogy közösülés által nem elégültek még ki. Nagyon sok nő nem tudja, hogy a hüvely idegellátása csekély, és a csikló rendelkezik a legtöbb idegvégződéssel. Ebből következik, hogy a csikló közvetett, vagy közvetlen ingerlése elengedhetetlen az orgazmushoz. Ha úgy szeretkezel a pároddal, hogy közben ő, vagy te izgatni tudjátok a csiklódat, nagyobb esélyed van a kielégülésre.


Nem elhanyagolható az sem, hogy mennyire tudod átadni magad az érzéseidnek, az érintések élvezetének. Gyakran az aggodalom, félelem, hogy megint nem sikerül kielégülni gondolata lehet az akadály. A gátlásosság, saját tested el nem fogadása is jelenthet problémát. Fontos a pároddal való kapcsolatod minősége, egyrészt érzelmileg, másrészt kommunikáció szempontjából is. Próbáld elmondani párodnak mi az, amit élvezel, amikor simogat, csókolgat téged. Irányítsd akár szavakkal, akár kezeddel őt. Mindenképpen érdemes megnyújtani az előjátékot, mert az segíthet a feloldódásban, és párod petting során ki is elégíthet.


Nem érdemes erőltetni a közösüléses orgazmust. Sok nő hónapok, évek során tanulja meg, hogyan juthat orgazmushoz közösülés során. Inkább arra törekedj, hogy el tudd engedni magad. A megfelelő szexuális reagálás tanulható, melyet a jó hangulat, kiegyensúlyozott lelkiállapot és nyugodt körülmények nagyban segítenek.

Vad szex vagy gyengéd szeretkezés?


Hogyan veheted rá a partneredet, hogy a vad szex helyett gyengéd szeretkezés legyen? Fontos hogyan közeledsz, milyen jeleket adsz, és hogyan vezeted párod. Pontosan közölnöd kell pároddal, hogyan szeretnéd, aztán azt is, ha sikerült úgy csinálnia. Nem kell sajnálnod őt, és ne színlelj gyönyört, ha nem jó neked. Megfelelő visszajelzés híján - akár pozitív, akár negatív - nem fogja tudni, hogy jól csinálja-e, amit csinál, vagy sem. Ráadásul, ha állandóan pozitív visszajelzést adsz, párod teljes joggal azt fogja hinni, hogy jól csinálja, és továbbra is fájdalmat fog okozni a számodra.


Legjobb, ha már az elején tisztázzátok!


Ha sokat beszélgettek, és gyakran visszajelzel az nagyszerű hatással lesz mind a lelki, mind pedig a szexuális kapcsolatotokra. A szex kölcsönös örömszerzésről szól, melynek egyik alapfeltétele a kölcsönös irányítás, és ezt tanulni kell. Fontos, hogy megismerjétek egymást szexuális értelemben is, mert csak ez teszi lehetővé az alkalmazkodást, mely nélkül nincs igazán jó szex. Ehhez kölcsönösen tisztázzátok - még a kapcsolat elején - az elvárásaitokat, és ennek megfelelően csak olyasmit tegyetek, ami ezeknek megfelel. Egymás irányítását úgy tudjátok begyakorolni, hogy külön-külön foglalkoztok egymással, és pedig felváltva. Így megtanulsz odafigyelni saját és a partnered élvezetére, és annak fokozására is. Az egymással való külön foglalkozás során lehetőségetek nyílik az örömszerző kísérletezésre, különféle szeretkezési módok kipróbálására.

Hogyan lehet lelassítani, ha nagyon beindul


Ha megbeszéltétek pároddal vágyaitokat és tisztáztátok a szabályokat, de az élmény mégis akármelyik félnek kellemetlenné válna, azonnal jelezzétek, ilyenkor vissza kell fogni magatokat, tiszteletben tartva egymás személyes határait. Érdemes szeretkezés közben szavakkal irányítani a párodat, ehhez elég 1-2 szó is: „Ne olyan erősen”, „Így most jó”, vagy „Pihenjünk kicsit”. Megoldás lehet, ha szavakkal és mozdulataiddal is jelzel. Például, ha nem túl jó, ahogyan simogatni kezd párod, akkor fogd meg a kezét, és mond ezt: „Tudnál inkább így simogatni?”. A szeretkezés közbeni pár szavas irányítással azonban még nem biztos, hogy teljesen megoldódik a szexuális összehangolódás problémája. Mindenképpen ajánlatos, hogy szeretkezés után hálószobán kívül beszéljétek meg a problémákat, a szexszel kapcsolatos ötleteket, amikor egyikőtök sem izgatott, nyugodtak a körülmények egy kölcsönös döntéshozáshoz. Korábban már beszéltünk róla, hogy a szex két ember kölcsönös örömszerzéséről szól. Ha párod nem áll le, fenyegetőzik, vagy ultimátumot ad, akkor nem téged szeret, hanem a szexet.

A két "stílus" egyesítése


Egyik lehetőség kihasználni a váratlanul adódó helyzeteket spontán, gyors, szeretkezésre. Ez általában a fiatal párokra, új kapcsolatokra jellemző. A hosszabb kapcsolatokban is szükség lenne ilyen jellegű élményekre, mert egy-egy ilyen alkalom visszahozhatja a párkapcsolat kezdeti hangulatát. Ilyenkor gyakran önző valamelyik fél, csak magára figyel, ami alkalmanként megengedhető, de hosszú távon mindenképpen a kölcsönösségen legyen a hangsúly. Másrészt a párok sokféle játékot iktathatnak szexuális repertoárjukba. Ha a játékok mindkettejüknek tetszenek, kapcsolatukat erősítik. Ha azonban egy játék eluralkodik szeretkezésükön, és már nem csupán arra szolgál, hogy szexualitásukat izgalmasabbá, vagy változatosabbá tegyék, kapcsolatuk sínyli meg.

Mindig csak a vad szex, és ez nekem nem okoz örömöt


A jó szexuális partnerek tudják, hogyan érjenek a másikhoz, és a szex kiváló összetartó erő lehet egy párkapcsolatban, ám ha nem okoz örömöt, akár a szerelem, a kapcsolat végét is okozhatja. Ha szexualitás területén nincs harmónia, valószínű, hogy ez nem csak a szexuális élettel van összefüggésben, hanem legalább ennyire magával a kapcsolattal is, mert a felek nem veszik egymás jelzéseit, nem osztják meg gondolataikat. Ilyenkor érdemes párterápiás, szexuálterápiás segítséget kérnetek.

bottom of page