top of page
Hogyan tartsuk meg partnerünket még évek után is?

A megfelelő partner megtalálása egy nagyon nehéz és hosszú feladat. Gyakran évekig, évtizedekig is próbálkozik az ember, amíg sikerül. De ha már megtaláltuk az igazit, akkor sem pihenhetünk meg, mivel ha nem akarjuk elveszíteni életünk szerelmét, akkor azért is tennünk kell. Az alábbiakban leírunk néhány tippet, melyek megkönnyíthetik a hosszú távú párkapcsolatban való együttélést.


A kapcsolatok halálát a megszokás, a rutinból, gépiesen végzett dolgok okozzák. Nem szabad hagyni, hogy a megszokás diktáljon, neked kell alakítanod a hétköznapjaid alakulását. Ez nem csak a hétköznapi rutin feladatokra vonatkozik, hanem az érzelmekre és a szexualitásra.
Merj változtatni, kísérletezni. Az egyhangúságot könnyen félre lehet söpörni egy ötletes programmal, vagy egy különleges meglepetéssel. Ne feledd, aki mer, az nyer és a tehetetlenségnél mindig jobb egy rossz döntés.


Mondd meg a véleményed. Adj hangot annak, ha partnered megbánt téged, de akkor se hallgass, ha valami jót tett, ilyenkor fejezd ki az örömödet és háládat, akár szó vagy tett formájában.
Ugyan akkor nem kell mindent kimondani. Mindig vedd figyelembe, mit érezhet a másik, hogyan esne neki az amit mondani szeretnél. Mielőtt valami olyat mondanál, amivel lehetséges, hogy megbánthatod a partnered, állj meg egy pillanatra számolj el 5-ig és csak akkor mond ha tényleg fontosnak tartod a mondandódat és olyan formában amit te is elviselnél és nem éreznéd sértőnek.


A kommunikáció egyik nagyon fontos eleme a másiknak a meghallgatása. Figyelj oda arra amit partnered közölni szeretne veled. Ne csak arra figyelj, amit mond, hanem arra is, hogy hogyan mondja, a hangsúlyra, a hangszínére, a mimikájára, és a gesztusaira. Ezzel sok félreértést és vitát elkerülhetsz, ezen kívül jobban megismerheted és megértheted partnered vágyait érzéseit. 
Egy kapcsolat legfontosabb részét az együttöltött idő teszi ki. Arra kell törekedni, hogy ezek kellemesen és értelmesen teljenek. Törekedj a minőségi együttlétek szaporítására a mennyiségi helyett. Próbálj meg programokat szervezni, kimozdulni a lakásból, az együtt lét ne csak a közös tévénézésből álljon.


A közösen töltött idő mellet fontos a magánszféra a párkapcsolatban. Hagyj a másiknak és saját magadnak, olyan fizikai és lelki teret ahol egyedül lehet. Legyen külön helységetek ahol magadban lehettek a saját gondolataitokkal. Csinálj külön programot ahol magadban vagy a barátaiddal lehetsz a partnered nélkül.


A féltékenység előbb vagy utóbb bármilyen tökéletes kapcsolatról is legyen szó, valamilyen formában felüti a fejét. A féltékenységből adódó konfliktusok könnyen egy kapcsolat végét is okozhatják. Törekedj arra, hogy ne adj okot a partnerednek a féltékenységre, valamint, hogy te se legyél féltékeny minden apróság miatt. Fektessétek le a közös szabályokat ebben a témában és beszéljétek meg meddig lehet elmenni. A közösen meghozott szabályok és egymás kölcsönös tisztelete segíthet a féltékenység távoltartásában. 


A másik személy tisztelete az amit soha nem szabad elfelejteni emberi kapcsolatainkban, ez különösen igaz a párkapcsolatokra. Mindegy mennyi ideje vagy együtt partnereddel nem szabad elfelejtened, hogy tiszteletben kell tartsad a személyiségét, a véleményét, vágyait, cselekedeteit. Jó módszer ennek észben tartására, ha átgondolod tetteid előtt, hogy a partnered ehhez mit szólna, vagy mielőtt mondasz valamit az, hogy esne neki.


Minden kapcsolat változik, soha sem áll meg, mindig mozgásban van. Nagyon fontos, hogy képes legyél a partnereddel együtt változni, egyszerre fejlődni. Ha azonos célok felé  azonos, vagy hasonló vágyak hajtanak az megkönnyíti a kapcsolatodat és könnyebbé és kellemesebbé teszi az célig vezető utat.
Ha a célod a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat, akkor ezen ötletek elolvasásával és akár egy tanács alkalmazásával már meg is tetted a célod felé vezető első lépést.

bottom of page